Naturen tog over – og alt groede til

Samspil mellem kommunal forvaltning og frivillig i udvikling af det gl. Varde Sommerland

Varde Sommerland lukkede i 2002 og indtil 2012 fik området lov at stå uberørt hen. Naturen tog over – og alt groede til. Området var utilgængeligt og mindede mest om et spøgelsessommerland. I 2012 tog en gruppe frivillige ”Sommerlandslauget” initiativ til at gøre noget ved området. 

...Under hensyn til den ”vilde” natur blev der åbnet op – man fik adgang til de gamle sommerlandsstier, sat kunst op og etableret rekreative pladser....

2 fotos

Et unikt samarbejde


Derefter fik Varde Kommune og foreningen Sommerlandslauget opbygget et unikt samarbejde på tværs af frivillighed og offentlig forvaltning. Et samarbejde omhandlede udvikling af det meget ”rå” naturområdet der før var Varde Sommerland. Et samarbejde konstellation der er bredt anerkendt som værende unikt, også nationalt i Danmark.

Under hensyn til den ”vilde” natur blev der åbnet op – man fik adgang til de gamle sommerlandsstier, sat kunst op og etableret rekreative pladser. Det store arbejde blev udført af mellem 30-50 frivillige som mødtes i sommerlandet på 4-5 arbejdsdage i løbet af et år. Kommunen understøttede denne proces, hvor det var nødvendigt. Udover dette arbejdede kommunen og Sommerlandslauget samme om mere strategiske projekter til anvendelse af området. 

Se hvordan andre bruger visionen

Erfaringer med visionen